Et svært sted at leve
Vold, borgerkrig, mord, hadforbrydelser, voldtægter, kidnapninger, børnesoldater, korruption og sult. Det er bare nogle af de ord, der kan bruges til at beskrive Sydsudans historie, men som på tragisk vis stadig er en passende beskrivelse af landet.
Hvordan kan man egentlig bearbejde en sorg, når man er vokset op sådan et sted, hvor vilkårene for livet er fuldstændig anderledes? Når man er omgivet af så megen elendig og svære vilkår, at staten i 2019 blev vurderet til at være den tredjeværste at holde sig i af Human Development Index.
At miste familiemedlemmer i en ung alder, lader nærmest til at være et grundvilkår for befolkningen i landet. Landet er underudviklet og selvom situationen er bedre end nogensinde før, er korruption så integreret i samfundet, at den civile befolkning ikke mærker meget til at have et statsapparat. Der findes blot én længere asfaltvej i landet, selvom Sydsudan sidder på og eksporterer store mængder af naturressourcer. I 2019 nåede landet op på at producere olie svarende til 11,5 millioner dollars om dagen, mens dokumenter har vist at op mod 80% af indtægterne fra naturressourcerne aldrig når frem til statens kontoer.
Hvis du er 65-årig sydsudaneser vil to tredjedele af dit liv have været levet i officielle borgerkrige, mens den resterende tredjedel højst sandsynligt heller ikke har været fredelig med oprustninger til konflikterne og mindre lokale konflikter.
Det er et land hvor befolkningen ofte bekymre sig for i morgen, hvor deres livsgrundlag er så usikkert, at de ikke kan se meget længere frem end til deres næste måltid. Over halvdelen af befolkningen vurderes at være 'i krise' eller det værre 'i akut føde-usikkerhed'.